Ajankohtaista
Ajassa kiinni.
Metsän maailmassa tapahtuu jatkuvasti. OTSO on ajassa kiinni ja kertoo alan tuoreet uutiset täällä. Seuraa myös blogiamme!
13

Tero Luukkainen kertoo työstään

Tero Luukkainen kertoo työstään

Metsänhoitajaksi Itä-Suomen yliopistosta aikoinaan valmistuneelle Tero Luukkaiselle metsäalalle suuntautuminen oli jo varhaisessa vaiheessa ainoa vaihtoehto, ja tänä päivänä metsä on kaikin tavoin kiinteä osa hänen elämäänsä. Terolla jos kenellä voikin sanoa metsän olevan luontaisesti verissä.

Millainen on työnkuvasi OTSO:lla?

Palvelen pääasiassa asiakkaita, jotka tarvitsevat kokonaisvaltaista neuvontaa metsiensä hallinnointiin. Toimenkuvani on tarjota metsänomistajille ratkaisuehdotuksia ja palveluita, jotka edesauttavat heidän omalle metsälleen asettamiensa tavoitteiden toteutumista. Ratkaisumalleissani pyrin aina esittämään asiakkaalle hänen metsäomistuksensa tilanteen mahdollisimman isossa kuvassa. Puukauppatulojen lisäksi käymme asiakkaan kanssa läpi myös hänen metsiinsä kohdistuvat menot sekä metsien monikäyttömahdollisuudet. Perusperiaate on, että metsän tulisi aina kannatella itse itseään. Puukauppatuloilla pitäisi pystyä rahoittamaan kiireelliset tulevat hoitotoimenpiteet suurelta osin tai mieluummin kokonaan. Ja lisäksi rahaa olisi tietenkin jäätävä viivan alle vielä tämänkin jälkeen.

Mikä työssäsi on parasta?

Työssäni on parasta se, että kohtaan paljon ihmisiä joihin ei muuten tulisi tutustuttua. Metsänomistajia on hyvin paljon erilaisia, ja heidän metsiensä taustalla on aina tarina – näitä tarinoita on mielenkiintoista kuunnella. Työssäni hienoa on myös se, että toimenkuvani on asiakastyönkin ulkopuolella hyvin monipuolinen. Se pitää yllä omaa mielenkiintoa alaa kohtaan ja antaa mahdollisuudet kehittää omaa ammattitaitoaan työtä tekemällä.

Kauanko olet ollut OTSO:lla töissä, ja kuinka OTSO:lle päädyit?

Tulin OTSO:lle julkisen haun kautta 3,5 vuotta sitten. Aikaisemmin olen työskennellyt suunnittelu- ja mittaustehtävissä sekä suuren tehdasintegraatin palveluksessa.Voisikin sanoa, että työhistoriani aikana minulle on tullut koko kannolta tehtaalle asti -ketju hyvinkin tutuksi.

Mitä metsä sinulle merkitsee?

Metsä merkitsee minulle toimeentuloa sekä työni että sijoittamisen kautta. Lisäksi metsä tarjoaa minulle puitteet virkistäytymiseen erilaisten ympärivuotisten harrastusten, lähinnä metsästyksen ja kalastuksen parissa. Pyrin myös joka vuosi olemaan omavarainen marjojen ja sienien suhteen keräämällä ne itse talven varalle talteen. Lisäksi vietän aikaa metsässä myös vapaa-ajallani omilla palstoillani metsänhoitotöitä tehden sekä ihan vaan luontoa tarkkaillen.

Mikä on paras metsänhoitovinkkisi?

Ehdottomasti paras ja yleispätevin vinkki on tehdä metsänhoitotoimenpiteet ajallaan. Hoitotöiden viivästyminen tulee lähes poikkeuksetta metsänomistajalle kalliimmaksi kuin toimenpiteiden toteutus yleisten hoitosuositusten mukaan.

Kerron tästä konkreettisen esimerkin: Jos esimerkiksi taimikonhoito viivästyy, hidastuu istutetun havupuun kasvu. Kasvun hidastumisen ohella myös taimien laatu kärsii lehtipuiden oksien aiheuttaessa mutkia ja latvanvaihtoja kasvatettaviin taimiin. Pahimmillaan vähempiarvoiset lehtipuut tukahduttavat havupuuntaimikon kokonaan ja kalliit uudistamistyöt menevät hukkaan. Lisähintalappua viivästyneelle taimikonhoidolle tulee raivaustöiden ajanmenekin näkökulmasta. Metsurin päivässä raivaama ala on suorassa suhteessa poistettavien runkojen määrään ja pituuteen. Vaativilla taimikonhoitokohteilla metsurin päivätuotos on alle puolet "normaaliin" taimikonhoitoon verrattuna. Tämä näkyy luonnollisesti myös työn hinnoittelussa asiakkaan suuntaan.

Jos metsäomistukseltaan haluaa optimaalista tuottoa, kannattaa sitä siis todellakin hoitaa huolellisesti ja oikea-aikaisesti.

Kiitos, Tero!

Kategoria: OTSO bloggaa | Katsottu 365 kertaa
Comment function is not open

Mielestämme metsänomistamisen tulee olla nautinnollista, helppoa ja tuottavaa. Pidetään yhteyttä.

Seuraa meitä:  TW   TW

OTSO Metsäpalvelut Oy   •    Puhelinvaihde 010 382 8000    •     Metsänomistajan palvelunumero 0800 90 250  (klo 9-16)  •    asiakaspalvelu@otso.fi    

TARKEMMAT YHTEYSTIEDOT     JÄTÄ YHTEYDENOTTOPYYNTÖ