Ajankohtaista
Ajassa kiinni.
Metsän maailmassa tapahtuu jatkuvasti. OTSO on ajassa kiinni ja kertoo alan tuoreet uutiset täällä. Seuraa myös blogiamme!
07

Maa on sulanut ja taimet odottavat istuttajaa

Maa on sulanut ja taimet odottavat istuttajaa
Naapurin metsässä on istutustyömaa, koivuja tällä kertaa. Päätämme tarjoutua avuksi. Kokoonnumme hyisen kylmänä kesäkuisena lauantaiaamuna metsässä olevan aukon reunaan. Meitä on neljä reipasta istuttajaa, jotka alkavat mättää sormet syyhyten taimia vakkoihin. Painavia tuntuvat olevan, en jaksa kantaa selässäni kokonaista laatikollista taimia. Tuleepahan liikuntaa, kun palaa useamman kerran hakemaan lisää taimia.

Ensimmäinen ongelma tulee eteen heti ensimmäisellä mättäällä. Taimi ei mahdu pottiputkesta läpi. Osa alkaa istuttaa tekemällä taimelle aukon mättääseen putkella, aukkoon taimi ja polkaisu perään. Isompien putkien etsintä alkaa, mutta pian huomaamme, ettei taimi mahdu menemään mistään maanomistajalla olevasta putkesta läpi. Onneksi löytyy kuokat ja hommassa päästään eteenpäin.

Lähdemme etenemään aukolla järjestelmällisesti. Silmä hakee seuraavan mättään ja samalla arvioi taimelle hyvän paikan mättään päältä. Tärkeää on istuttaa taimi riittävän syvälle, jotta se juurtuu ja kasvu voi alkaa. Kivikkoon tai kuivaan paikkaan ei kannata istuttaa, sillä siitä taimi ei lähde kasvuun. Maa tiivistetään taimipotin ympäriltä kevyesti jalalla ja varmistetaan, että taimen latva osoittaa suoraan ylös. 

Keväällä on helppo istuttaa, kun aluskasvillisuutta ei ole haittaamassa näkyvyyttä. Mättäät ja istutetut taimet erottuvat hyvin ja on helppo huomata, jos meinaa jäädä tyhjiä mättäitä väliin. Hyvänä puolena on myös se, ettei hyttysistä ja paarmoista ole näin kylmällä kelillä riesaa.

Lounaaseen mennessä taimia on saatu istutettua muutama sata ja sitten onkin aika tehdä nuotio ja paistaa makkarat. Tuuli puhaltelee edelleen kylmästi, tauon ajaksi täytyy hakea autosta toppatakki lämmikkeeksi. Jälkiruuaksi vielä kahvit termarista ja homma jatkuu. Eipä tarvitse illalla lenkille lähteä, hyötyliikuntaa ja raitista ilmaa tulee riittävästi. Istutus toimii myös sosiaalisena tapahtumana, samalla tulee vaihdettua kuulumiset ja parannettua maailmaa muutenkin. Suosittelen!
 

Sinikka Ratilainen
markkinointi- ja viestintäasiantuntija

Kategoria: OTSO bloggaa | Katsottu 1036 kertaa
Comment function is not open

Mielestämme metsänomistamisen tulee olla nautinnollista, helppoa ja tuottavaa. Pidetään yhteyttä.

Seuraa meitä:  TW   TW

OTSO Metsäpalvelut Oy   •    Puhelinvaihde 010 382 8000    •     Metsänomistajan palvelunumero 0800 90 250  (klo 9-16)  •    asiakaspalvelu@otso.fi    

TARKEMMAT YHTEYSTIEDOT     JÄTÄ YHTEYDENOTTOPYYNTÖ