Yrityssaneerausmenettelyn selvittäjä, asianajaja Jussi Laakkonen on toimittanut 2.2.2021 saneerausohjelmaehdotuksen käräjäoikeuden käsiteltäväksi. Käräjäoikeus antaa välipäätöksen, kun se on tarkistanut, että ohjelmaehdotus täyttää yrityssaneerauslain edellytykset. Välipäätöksessä määrätään ohjelmaehdotuksen käsittelyajat. ”Toimitamme ohjelmaehdotuksen velkojille viivytyksettä sen jälkeen, kun käräjäoikeus on antanut päivämäärät ohjelmasta tehtäville väitteille ja lausumille. Arvioimme, että asiakirjat ovat velkojien käytössä viimeistään helmikuun puolivälissä”, kertoo selvittäjä Jussi Laakkonen. Selvittäjä korjaa käsittelyn lopussa ohjelmaa mahdollisilla väitteillä ja lausumilla, jonka jälkeen ohjelmaehdotus siirtyy äänestykseen. Käräjäoikeus antaa äänestyksen määräpäivän vielä myöhemmin keväällä.

Saneerausohjelmaehdotuksen pääpiirteet

Saneerausohjelmaehdotus on laadittu yhteistyössä yhtiön johdon, selvittäjän sekä päävelkojista koostuvan velkojatoimikunnan kanssa. Osana prosessia on yhtiön kirjanpitoon ja hallintoon tehty erityistilintarkastus. Tarkastuksen mukaan yhtiön hallintoa ja kirjanpitoa on hoidettu huolellisesti, eikä tarkastuksessa ole noussut esiin huomioita, jotka olisivat estäneet saneerausohjelman laadinnan.

Saneerausohjelmaan kirjattuja velkoja on yhteensä n. 9,8 milj.€. Ohjelmaehdotuksessa esitetään, että vakuusvelkaa ohjelmaan tulisi yrityskiinnitysvakuudella yhteensä n. 1,8 milj.€ ja vakuudettomiin velkoihin, joita OTSO:lla on n. 8 milj.€, esitetään velkaa leikattavaksi 60 prosenttia. Esitettävällä n. 7,5 vuotta kestävällä maksuohjelmalla velkojille maksettaisiin velkoja takaisin yhteensä 4,95 milj.€.

OTSO:n varat ovat arvioitu saneerausohjelmaehdotuksessa n. 4,5 milj.€ tasoon. Yrityssaneerauksen kautta kertyy velkojille n. 1,3 milj.€ parempi kertymä kuin, jos OTSO olisi mennyt konkurssiin. ”Ohjelman laadinnassa on huomioitu yrityssaneerauslain vaatimukset sekä korkeimman oikeuden linjaukset varojen määrittelylle. Ohjelmaan esitetyt velkajärjestelyt eli leikkausprosentti sekä ohjelman pituus vastaavat normaalia saneerauskäytäntöä”, toteaa Laakkonen.

Toiminta kehittynyt suotuisasti, mutta yksityistielain muutosta odotetaan

OTSO:n liiketoiminta on kehittynyt läpi saneerausmenettelyn suotuisasti, vaikkakin osana toimintaa on jouduttu toteuttamaan sopeutuksia. ”Uhka liiketoiminnalle on koronaviruksen pitkittyminen ja tästä johtuvat mm. tiekuntien kokousten järjestämisen siirtymiset. Toivomme yksityistielain muutoksen nopeaa käsittelyä eduskunnassa, että kokouksia kyetään myöhemmin käsittelemään myös sähköisillä etälaitteilla. Uskomme, että tällä muutoksella on OTSO:n liiketoimintaan suuri merkitys, koska investointitukia ja -tarvetta yksityisteille riittää”, toteaa OTSO:n toimitusjohtaja Jyrki Pihlava

Tilaa OTSO:n uutiskirje ja saat tuoreet jutut suoraan postilaatikkoosi!