OTSO Metsäpalvelut Oy:n yrityssaneerausmenettely on saavuttanut ensimmäisen välivaiheen, kun prosessin mukainen taloudellinen selvitys on valmistunut.

Taloudellisen selvityksen mukaan OTSO:n ongelmat pohjautuvat vuonna 2016 tehdyn yrityskaupan yhteydessä OTSO:lle siirtyneisiin projekteihin, jotka oli sovittu tehtäväksi ns. omakustannehinnoin. Nämä yli 3000 projektia on nyt saatu tehdyksi ja tätä kautta käynnissä olevat projektit ovat tuottorakenteeltaan jo kannattavia. ”Yksityisellä sektorilla on vaikea pärjätä, jos liiketoiminnasta ei synny riittävää katetta”, toteaa OTSO:n toimitusjohtaja Jyrki Pihlava.

Velkojarakenne ja varat

Selvittäjän suostumuksella on maksettu alle 1.000 euron suuruiset pienvelat saneerausmenettelyn hallinnollisen työkuorman keventämiseksi.

Taloudellisen selvityksen mukaan yhtiöllä on yli 600 velkojaa, joiden saatavat ovat yhteensä n. 9,5 milj.€. Velkojaryhmä supistuu vielä menettelyn kuluessa, kun sähkö- ja verkkoyhtiöt ovat vieneet päätökseen järjestelyt, joilla he tulevat omien asiakkaidensa sijaan yhtiön velkojiksi. Päävelkojina ovat Verohallinto, eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen sekä rahoituslaitoksista Osuuspankki ja Finnvera. Näiden lisäksi velkojat koostuvat yhtiön sidosryhmistä, joihin kuuluu niin aliurakoitsijoina toimivia koneyrittäjiä kuin yksityishenkilöitä.

Yhtiön varat on osana saneerausta arvostettu yrityssaneerauslain mukaan omaisuuden käypiin arvoihin. Tämän perusteella yhtiön varat ovat n. 4,5 milj.€. OTSO:n toimintaan tehdään erityistilintarkastus, jolla selvitetään, että velkojia on kohdeltu yhdenvertaisesti ja hallintoa on hoidettu osakeyhtiölain mukaisesti. Erityistilintarkastuksen on määrä valmistua 31.12.2020 mennessä.

Saneerausprosessin kulusta

Saneerausmenettely alkoi lokakuun alussa ja saneerauksen selvittäjän, asianajaja Jussi Laakkosen mukaan saneerausprosessi on edennyt suunnitelman mukaisesti. Yhtiön konkreettinen tervehtyminen edistyy tällä hetkellä hyvin ja on ollut ilahduttavaa nähdä, että toiminta saatiin jo lokakuussa kääntymään käyttökatteella mitattuna kannattavaksi. ”Tämä oli hyvä alku, että rahan vuotaminen saatiin päättymään näin nopeasti. Tässä kohtaa on tervehtymisen näkökulmasta ensisijaisen tärkeää, että yhtiö kykenee saavuttamaan jälleen sen sidosryhmien luottamuksen, että työt saadaan jatkumaan eri liiketoiminta-alueilla normaalisti nyt ja jatkossa”, painottaa Laakkonen.

OTSO:n saneerausohjelman jättämisen määräpäivä käräjäoikeuteen on 2.2.2021. ”En näe tällä hetkellä esteitä ohjelman laadinnalle. Jatkamme asiaan liittyviä selvityksiä yhdessä velkojatoimikunnan kanssa läpi prosessin, ja tavoitteenamme on noudattaa käräjäoikeuden antamaa määräaikaa ohjelman laadinnalle”, toteaa Laakkonen.

Tilaa OTSO:n uutiskirje ja saat tuoreet jutut suoraan postilaatikkoosi!