Olemme eläneet kevättä, jolloin on tuntunut, että kaikki on pysähtymässä.  Puu ei kuitenkaan ole lakannut kulkemasta, eikä kulkuväylien tärkeys ole vähentynyt.  Metsäteollisuuden lisäksi muunkin kotimaisen tuotannon arvo on huomattu, ja omavaraisuus noussut arvoon arvaamattomaan.  Metsätalous on jälleen nostamassa maatamme vaikeasta tilanteesta ja samalla metsänomistaja saa metsästä taloudellista turvaa ja vastinetta investoinneilleen.

 On selvää, että ilman kunnollista tiestöä ei tuotanto onnistu.  Hyvä tieyhteys nostaa aina myös kiinteistön arvoa.  Kestävän metsätalouden rahoituslain – lyhennettynä KEMERA – tukivaroja on onneksi käytettävissä runsaasti metsäteiden ja siltojen peruskorjauksiin, ja uusienkin teiden rakentamiseen.  Pääosin poikkeusolojen vuoksi on tietukivaroista käytetty alle 10 prosenttia.  Myös muiden yksityisteiden perusparannuksiin on tarjolla valtionavustusta, niin kutsuttua ELY-tukea.

OTSO näyttää tietä

Me Otsolaiset olemme valmistelleet koko koronakevään alkanutta kesää.   Tie- ja siltatarpeista on käyty keskusteluita maanomistajien kanssa ja tiekokouksien pitoa on esivalmisteltu.  Suunnitelmia on valmisteltu rahoituskuntoon, niin että kuokat voidaan nyt iskeä maahan suunnitellun mukaisesti.  Kokoontumisrajoitusten helpotuttua tiekokoukset ovat käynnistyneet tiiviillä rytmillä.  Kokouksissa luonnollisesti huomioidaan edelleen varovaisuus; valtakirjoja käytetään ja kokouksia pidetään mahdollisuuksien mukaan ulkona sekä etäkokouksina.

Koronan aikaiset poikkeusolot pakottivat miettimään vaihtoehtoisia työmenetelmiä ja saivat aikaan todellisen digiloikan.  Tiekokousten pitäminen virtuaalisesti, eli erilaisia sähköisiä viestivälineitä hyödyntäen, tulee jatkossa olemaan normaali käytäntö ja siitä tehdään myös päätöksiä tiekokouksissa.

Niin metsä- kuin muidenkin yksityisteiden silloissa korjausvelka kasvaa.  Sillat ovat valtion avustuksen painopistekohteita varsinkin muilla yksityisteillä, kuin metsäteillä.  Myös metsäteillä siltojen korjaustarve on lisääntynyt nopeasti kuljetusten painojen lisääntyessä.  Siltoihin myönnettävä KEMERA-tuki onkin 10 % korkeampi, kuin tien parannukseen myönnettävä.   OTSO on vahva siltaosaaja, tilauskirjassamme on tällä hetkellä kymmeniä kohteita.

Tiekunnille laaja palvelutarjonta

Tien parantaminen on aina pitkän tähtäimen investointi ja tieosakkaiden aktiivisuus on avainasemassa hankkeita käynnistettäessä.   Toimiva tiekunta pystyy tehokkaaseen tien kunnossapitoon, ja uusi yksityistielakikin edellyttää tiekunnilta järjestäytymistä.  Metsäteiden lisäksi OTSO hallitsee yksityistieasiat kattavasti, on kysymyksessä sitten tiekunnan hallinto tai suuren luokan rakentamistyö.   Meidät tavoittaa parhaiten nettisivujemme kautta:  www.otso.fi                            

Katseet tulevaisuuteen, koronan jälkeinen uusi aika on tulossa!

Hannu Ulvinen

Erityisasiantuntija

Tilaa OTSO:n uutiskirje ja saat tuoreet jutut suoraan postilaatikkoosi!