Maailmantalous on tilanteessa, jossa tulevaisuutta on ennen näkemättömän vaikeaa ennustaa. Uskalsimme kuitenkin kurkistaa kristallipalloon ja katsoa, miltä vuosi 2020 näyttää metsäteollisuuden ja puukauppamarkkinoiden näkökulmasta.

Koronan vaikutukset puukauppaan

Koronan kokonaisvaikutus maailman talouteen, ja sitä kautta myös sahatavaran sekä sellun kysyntään on vielä hämärän peitossa. Juuri nyt tilanne vaikuttaa kuitenkin vielä varsin hyvältä. Puulle on kysyntää, sitä kuluu ja siitä myös maksetaan tällä hetkellä kohtuullisen hyvää hintaa.

Ilmastonmuutoksen vaikutus puukauppaan

Lumi- ja myrskytuhot, metsäpalot sekä hyönteisten ja sienitautien aiheuttamat puustovauriot ovat ilmastonmuutoksen myötä lisääntyneet. Vaikka Suomessa tuhojen määrä onkin vielä verrattain pieni, Euroopassa niillä on ollut vaikutuksia puumarkkinaan. Mikäli tuhojen määrä pysyy tänä vuonna aisoissa, voidaan puukauppavuodesta odottaa kohtuullisen normaalia.

Investointien vaikutus puukauppaan

Suomeen suunnitellaan uusia mittavia metsäteollisuuden investointeja, mikä tekee suomalaisen metsänomistajan pitkän tähtäimen tulevaisuuden näkymistä varsin valoisia. Myös energiaa tuottavat laitokset korvaavat turvetta ja kivihiiltä puulla. Tämä takaa tulevaisuudessa kysynnän myös pieniläpimittaiselle energiapuulle sekä hakkuutähteille.

Etäostamisen vaikutus puukauppaan

Verkkokaupat kasvattavat myyntiään ja se näkyy myös pakkausmateriaalien tarpeen kasvuna. Laskenut öljyn hinta tekee muovista hinnaltaan kilpailukykyisen vaihtoehdon, kartonki puolestaan on pakkausmateriaalina luontoystävällisempi. Tässä tilanteessa kuluttaja päättää, kumpi pärjää. Kestävän kehityksen trendi puhuisi sen puolesta, että kartonki selviää kisassa voittajana.

Pörssiheilahteluiden vaikutus puukauppaan

Koronakriisi on alkuvuodesta ravistellut osakemarkkinoita voimakkaasti. Metsä on vallitsevassakin tilanteessa osoittautunut muihin sijoitusinstrumentteihin verrattuna kohtuullisen vakaaksi sijoituskohteeksi, sillä metsätalouden nousut ja laskut ovat olleet kriisinkin aikana erittäin maltillisia. Parhaimpaan tulokseen pitkällä tähtäimellä yltävät metsänomistajat, jotka myyvät puuta tasaisesti ja hoitavat hakkuut metsän kasvuvaiheen kannalta oikea-aikaisesti. Metsä kasvaa joka vuosi, olivat osakemarkkinat millaiset tahansa. Tämä tekee siitä sijoituskohteena kiinnostavan ja myös kannustaa hoitamaan metsäomaisuutta hyvin.

Tilaa OTSO:n uutiskirje ja saat tuoreet jutut suoraan postilaatikkoosi!