Kun Pia Andergårdille tuli mahdollisuus jatkaa sukutilan toimintaa muutama vuosi sitten, hän otti haasteen vastaan vaikka se jännittikin. Siirtyihän hänelle perintönä metsien lisäksi myös ammattitaitoinen ja luotettava metsänhoitokumppani.

Loviisassa, pienessä Mickelspiltomin kylässä asuvasta 34-vuotiaasta Pia Andergårdista tuli metsänomistaja puolivahingossa. Vuonna 2013 läpiviedyssä sukupolvenvaihdoksessa suvun tilan piti alun perin siirtyä Pian siskolle. Elämä kuitenkin puuttui peliin ja tila päätyi Pian omistukseen. “Tila on ollut sukumme hallussa 1900-luvun alusta asti. Sen siirtyminen minun vastuulleni oli suuri kunnia ja myös hyvin jännittävä asia. Olen tehnyt työurani toimistotöissä ja juuri hiljattain valmistuin hierojaksi. Metsänhoidossa olen melko vihreä.”

Sukutila koostuu pelto- ja metsämaasta, joista jälkimmäistä on noin 50 hehtaarin verran. Pia on tyytyväinen, että hänellä on metsiensä hoidossa ammattiapua saatavilla. “OTSO on ollut isäni metsänhoitokumppani jo vuosien ajan. Sain sukupolvenvaihdoksen yhteydessä häneltä suosituksen luottaa tarvitsemani metsänhoitotoimet jatkossakin OTSO:n vastuulle. Sen verran hyviä isäni kokemukset yhteistyöstä olivat.”

Itse ja avustettuna

Pia Andergård kertoo, että tilan metsiä hoidetaan sekä omavaraisesti että OTSO:n avustuksella. “Itse hoidamme muun muassa istutukset, taimikonhoidon sekä tarvittavat vesakoiden ja heinien raivaukset. Viime talvena korjasimme isäni kanssa metsästämme tuulenkaatoja pois ja muutoinkin haemme sieltä itse kaatamalla rakennustarvepuuta sekä taloni lämmitykseen tarvittavat polttopuut.”

Isomman mittaluokan metsänhoitotöissä Pia sanoo turvautuneensa OTSO:n apuun jo useamman kerran. “Sinä aikana kun sukutilamme metsä on ollut minun hallussani, olemme tilanneet OTSO:lta maanmuokkausta, taimia, ensi- ja kasvatusharvennuksia sekä muutaman päätehakkuun. Näiden metsänhoitotoimenpiteiden seurauksena on tehty OTSO:n avustuksella myös puukauppaa noin kerran vuodessa.”

Täsmähoitoa juuri minun metsälleni

Metsä on Pia Andergårdille merkityksellinen monella tapaa. “Tietenkin on tärkeää, että metsästä saa taloudellista tuottoa, mutta raha ei todellakaan ole minulle metsänhoidon merkittävin motiivi. Rakastan metsässä samoilua, sienestämistä ja marjastamista. Siksi haluan ylläpitää metsän virkistysarvoa ja harrastusmahdollisuuksia. Metsän on myös mielestäni säilyttävä ihmisille ja eläimille miellyttävänä ja monimuotoisena paikkana. Vaikka joidenkin metsänhoitotoimien jälkeen metsä muutaman vuoden näyttääkin vähemmän viihtyisältä kuin aikaisemmin, pitää asiaa ajatella pidemmällä tähtäimellä. Kun metsää hoitaa ajallaan, se kasvaa ja voi paremmin. Ja siten pitkässä juoksussa sen virkistysarvo paranee, taloudellisesta tuotosta nyt puhumattakaan.”

Myös ilmastoasiat ovat aihe, jota Pia mietti nykyään paljon. “Metsistä hiilinieluina on ruvettu puhumaan viime vuosina yhä enemmän. Minullekin asia on muodostunut tärkeäksi ja juuri hiljattain muun muassa katsoin webinaarin metsän hiilensidontakykyä parantavista keinoista. Tärkeimpänä vinkkinä mieleeni jäi, että terveen kasvun kannalta oleellisia ovat metsän elinkaaren viisi ensimmäistä vuotta. Se, miten hyvin metsää silloin hoidetaan, vaikuttaa oleellisesti metsän kasvuvauhtiin ja siten tulevaisuuden hiilensidontakykyyn. Taimikonhoitovaiheen jälkeen on tärkeää huolehtia myös harvennuksista ajallaan. Kun puustolla on riittävästi elintilaa ja valoa, metsä kasvaa terveeksi hiilinieluksi nopeammin.”

Metsän on Pia Andergårdin mielestä myös oltava tasapainoinen kokonaisuus. “Meidän metsässämme on jokaisessa metsän kasvukaaren vaiheessa olevaa puustoa. Tämä mahdollistaa sen, että puukauppaa voidaan tehdä usein ja säilyttää silti samalla metsän monimuotoisuus. Se, että puukauppaa voi tehdä säännöllisesti tuo myös taloudellista turvaa.”

Monimuotoisessa metsässä riitää koko ajan paljon tehtävää. “Muutama kuvio odottaa tällä hetkellä taimikonhoitoa ja toisaalla on parin vuoden päästä edessä harvennuksia sekä päätehakkuukin. Onneksi kaikkia hoitotoimenpiteitä ei tarvitse yrittää tehdä itse, vaan tarvittaessa apua voi ostaa ulkopuoleltakin.”

Kokonaisvaltaista ja loppuun asti ajateltua

Yhteistyö OTSO:n kanssa on ollut Pia Andergårdin mielestä mukavaa ja mutkatonta. “Pidän siitä, että tiedän saavani OTSO:lta aina asiantuntevaa ja ystävällistä palvelua. Vuorovaikutus toimii hyvin ja työt on hoidettu aina onnistuneesti maaliin.”

Metsänhoitokumppanin valinnassa on tärkeää, että kaikki metsän tarvitsemat palvelut saa saman oven takaa. “Vaikka itse jonkin verran metsänhoitotöitä teemmekin, vaatii metsä paljon myös sellaisia hoitotoimenpiteitä, joita meillä itsellämme ei ole osaamista tai aikaa hoitaa. Pidän erittäin hyvänä asiana sitä, että OTSO:n kautta minun on mahdollista saada kaikki metsäni tarvitsemat palvelut. Voin luottaa siihen, että asiat hoituvat sovitusti ja säästän tietenkin myös paljon aikaa kun minun ei itse tarvitse pitää kaikkia lankoja käsissäni.”

OTSO palvelee valtakunnallisesti ja työllistää metsäkoneurakoitsijoita ympäri Suomea. Tämä on Pia Andergårdin mukaan hyvä asia. “On hienoa, että OTSO:lta metsänhoitopalveluita tilaamalla tuen samalla myös paikallista yrittäjyyttä. Se on kuin piste i:n päälle muutoinkin hienossa palvelukokonaisuudessa.”

Tilaa OTSO:n uutiskirje ja saat tuoreet jutut suoraan postilaatikkoosi!