Timo Rinkinen kertoo olevansa etämetsänomistaja isolla E:llä. Metsäasiat eivät ole osa Timon jokapäiväistä elämää ja hänen pääosaamisensa on muualla kuin metsänhoidollisissa asioissa. Siksi Timo sanookin arvostavansa erityisesti sitä, että metsänhoitopalvelua saa selkeästi ymmärrettävässä, kokonaisvaltaisessa muodossa.

Tuusulassa asuva ja pääkaupunkiseudulla TTS Työtehoseurassa valmennuspäällikkönä työskentelevä Timo kertoo tulleensa metsänomistajaksi perintökaaren kautta. ”Isäni perhe muutti aikoinaan sodan alta Sortavalasta Oulun seudulle. Isovanhempieni kuoltua isäni peri Limingassa sijaitsevan 14 hehtaarin laajuisen metsätilan. Isäni kuoltua 20 vuotta sitten, tila jäi kuolinpesälle – eli äidilleni, siskolleni, veljelleni ja minulle. Sovimme, että minä otan vastuulleni metsätilan hoidosta huolehtimisen.”

Koska Timon ja kuolinpesän metsätilan välillä on välimatkaa satoja kilometrejä, ei Timo vieraile tilalla aktiivisesti. ”Viimeksi taisin käydä siellä kymmenen vuotta sitten.” Timon mukaan onkin selvää, että hän tarvitsee metsänhoitoon kumppanin, joka kykenee näkemään metsän tarpeet ja huolehtimaan niiden täyttämisestä täyden palvelun periaatteella.

Tositoimiin melkein itsestään

Timo kertoo Limingassa sijaitsevan metsätilan olevan valtaosaltaan ojitettua suopohjaa, lisäksi tilalla on myös jonkin verran päätehakkuuikää lähestyvää, mäntyä kasvavaa kangasmetsää. Tilan suopohjaiset alueet ojitettiin vuosia sitten ja hiljattain ojien avaaminen alkoi tulla ajankohtaiseksi. Timo kertoo olevansa erittäin tyytyväinen siihen, miten suometsänhoitohanke pyörähti jokin aika sitten melkein itsestään käyntiin. ”OTSO:lta soitettiin ensin äidilleni, joka on kuolinpesämme virallinen hoitaja. Äitini kehotti olemaan minuun yhteydessä, sillä metsämme asioista huolehtimisen on tosiaan sovittu olevan minun vastuullani. OTSO:n kanssa käymäni puhelinkeskustelun aikana vakuutuin siitä, että tällä palveluntarjoajalla on selkeä käsitys metsämme kokonaistilasta ja niistä hoitotarpeista, joita sillä tällä hetkellä on. Uskalsin luottavaisin mielin jättää metsän hoitotoimien suunnittelun ja toteutuksen OTSO:n vastuulle.”

Nykyajan suuntaus on, että ihmiset pakenevat maaseudulta kaupunkeihin ja suuriin asutuskeskuksiin. Moni jättää taakseen myös metsää. Luulenpa, että usein saattaa olla jopa epäselvää se, mikä oman metsäomistuksen laajuus oikeasti on, metsän hoitotarpeista nyt puhumattakaan. Tällaisille metsänomistajille OTSO:n tarjoama kokonaispalvelu on varmasti kullanarvoinen asia

OTSO otti metsätilan kunnostuksen hoitaakseen avaimet käteen -periaatteella. Palvelupakettiin kuului suometsähankkeen jokaisesta yksityiskohdasta huolehtiminen, Kemera-tukien hakemisesta hoitotoimien suunnitteluun ja toteutukseen. Tarvittavat hakkuut suoritettiin metsätilalla talvella 2017-2018 ja seuraavaksi työlistalle otetaan ojien avaaminen.

Timo on asioiden etenemiseen tyytyväinen. ”Metsä on arvokasta omaisuutta ja sitä tulee hoitaa huolellisesti. Minulle etämetsänomistajana on enemmän kuin kallisarvoista, että on olemassa palveluntarjoaja, jolta saan kaikki metsäni tarvitsemat hoitotoimenpiteet kokonaispalveluna.”

Täyttä palvelua selkokielellä

Timo asuu etäällä metsästään ja hänen elämässään pääfokus on aivan muissa asioissa kuin metsänhoidossa. ”Koska metsäni sijaitsee niin kaukana, se ei esitä elämässäni suurta roolia esimerkiksi harrastusympäristön muodossa. Toisaalta, koska tilamme on melko pieni, en odota siitä suuria tulovirtoja. Ensisijainen ajatukseni on, että metsän tulisi itse maksaa omat hoitotoimenpiteensä. Ja sitten, jos joskus tulevaisuudessa metsä tuottaisi hoitotoimien jälkeen minulle vielä jonkin lantinkin, niin olisihan se mukavaa.”

Koska aikaa ja käytännön mahdollisuuksia metsänhoitoon ei Timolla juuri ole, hän arvostaa sitä, että saa tarvitsemansa palvelut yhden oven takaa, selvällä suomen kielellä. ”Vaikka metsänhoidon perusteet minulle maaseudulla kasvaneena tuttuja ovatkin, on tärkeää että kaikista ostamistaan palveluista saa selkokielisen kuvauksen ja täyden ymmärryksen. Kun näiden asioiden kanssa ei ole päivittäin tekemisissä, sanasto ja termit luonnollisesti unohtuvat. Siksi on tärkeää, että palveluntarjoaja kertoo juurta jaksain ja perusteellisesti mitä metsässäni ollaan tekemässä ja mitä asioita olen kulloinkin käytännössä tilaamassa.”

Timo uskoo, että hänen kaltaisiaan metsänomistajia on olemassa paljon. ”Nykyajan suuntaus on, että ihmiset pakenevat maaseudulta kaupunkeihin ja suuriin asutuskeskuksiin. Moni jättää taakseen myös metsää. Luulenpa, että usein saattaa olla jopa epäselvää se, mikä oman metsäomistuksen laajuus oikeasti on, metsän hoitotarpeista nyt puhumattakaan. Tällaisille metsänomistajille OTSO:n tarjoama kokonaispalvelu on varmasti kullanarvoinen asia. Kun metsän kunnostustöistä ottaa vastuun asiaan perehtynyt ammattilainen, voi itse keskittyä rauhassa sellaisiin asioihin, jotka omassa elämässä ovat isommassa roolissa.”

Metsäpalvelutarjontaa kannattaisi Timon mukaan kehittää edelleen ja panostaa esimerkiksi siihen, miten etämetsänomistaja kohtaa tarvitsemansa palvelut verkossa. ”Luulen, että mitä helpommaksi metsänhoitopalveluiden ostaminen ja esimerkiksi puukauppa tehdään tulevaisuudessa, sitä useampi metsänomistaja innostuu omasta metsästään ja herää hoitamaan sitä oikein.”

Timo on nyt meneillään olevan metsänhoitohankkeensa ansiosta löytänyt suhteen metsäänsä uudelleen. ”Se, että kaikki on mennyt tässä hankkeessa niin hienosti ja vaivattomasti, on saanut minut kiinnostumaan metsäni hoitamisesta aivan uudella tavalla. Tulevana kesänä aion pitkästä aikaa lähteä tervehtimään metsääni ja käydä tarkistamassa, miten se siellä kasvaa asettamiamme tavoitteita kohden.”

Missä kunnossa sinun metsäasiasi ovat? Anna OTSO:n auttaa!

Tilaa OTSO:n uutiskirje ja saat tuoreet jutut suoraan postilaatikkoosi!