Helsingin Etu-Töölössä avovaimonsa kanssa asuvalle Kari Kerviselle metsä näyttelee elämässä isoa osaa. Työkseen Senaatti Kiinteistöillä valtion käytöstä poistuneita arvorakennuksia ja tuottokohteita myyvää Karia kiinnostavat kiinteistöt myös vapaa-ajalla, mutta nimenomaan metsän muodossa.

Kari Kervisestä tuli metsänomistaja 1-vuotiaana, jolloin hän sai ensimmäisen metsätilansa lahjaksi isältään. Sen jälkeen Karin metsäomistukset ovat kasvaneet sukupolven vaihdossiirtojen ja omien hankintojen kautta. Tällä hetkellä Karilla on metsää useamman sadan hehtaarin verran ympäri Suomea, eteläisin tila sijaitsee Iitissä ja pohjoisin Koillismaalla. Tavoitteena on kasvattaa metsäomistusten määrä jonain päivänä tuhanteen hehtaariin.

Vihreääkin sijoitussalkkua pitää hoitaa

Kari ei juurikaan hyödynnä metsiään virkistyskäyttöön, vaan niiden merkitys on hänelle pääasiassa taloudellinen. “Minun metsäni ovat talousmetsiä”, Kari kertoo. “Aivan kuten muussakin sijoittamisessa, myös metsäomistamisessa volyymi ja sijoitusten oikeanlainen hoito ratkaisevat sen, miten hyvin sijoitus tuottaa.”

Kun metsätiloja on kappalemäärällisesti paljon, on niiden hoitoon varattava aikaa. “Kuukausitasolla minulla menee metsäasioideni hoitoon noin 10-40 tuntia”, Kari laskeskelee. “Teen tällä hetkellä metsieni kirjanpidon ja verosuunnittelun itse. Eniten työtä vaaditaan silloin kun on veroilmoitusten täytön tai puukauppojen aika.”

Kari kertoo, ettei hänen ammattiosaamisensa riitä omien metsien tuottopotentiaalin selvittämiseen. OTSO:lta Kari onkin tilannut juuri tästä syystä metsäsuunnitelmia useammalle tilalleen. “Metsäsuunnitelman tärkein tehtävä on varmistaa metsälle optimaalinen tuotto. Tämä tapahtuu selvittämällä metsän hoidon tarve ja rakentamalla tämän pohjalta metsälle oikea-aikainen hoito- ja hakkuusuunnitelma”, Kari kertoo. “Metsä on sijoituskohde siinä missä muutkin, ei osakeomistuksillekaan voi odottaa parasta mahdollista tuottoa, jos salkkuaan ei hoida aktiivisesti. Olen tilannut metsäsuunnitelmia useilta eri toimijoilta, mutta kokemukseni mukaan OTSO:lta saamani suunnitelmat ovat olleet laadullisesti parhaita.”

Varsinaisiin metsäsuunnitelman mukaisiin metsänhoitotoimiin Kari käyttää niin ikään ulkopuolista apua. “Esimerkiksi Puolangalla sijaitsevalle tilalleni tilasin juuri OTSO:lta taimikonhoitoa ja valtakirjapuukaupan. Myös tienrakennus, eli olemassa olevien teiden perusparannus ja uusien teiden rakentaminen ovat tulossa useammalle tilalleni ajankohtaiseksi.”

Metsää voi omistaa, vaikka asuisikin betoniviidakossa

Kari on oikeastaan aika tyypillinen etämetsänomistaja. Hänen päätyönsä ja elinpiirinsä sijoittuvat muualle kuin metsään, joten elämässä fokus on monestakin kulmasta katsottuna eri asioissa kuin metsänhoidossa. “Vaikka itselläni on metsästä jonkin verran pohjatietoutta ja jotkut metsänhoitotoimet saattaisivat minulta onnistuakin, ei metsän aktiivihoitoon vaan yksinkertaisesti riitä itsellä aika. Siksi tilaan metsieni tarvitsemat palvelut niitä ammattimaisesti toteuttavilta tahoilta.”

OTSO:n kanssa asioidessa on tullut sellainen tunne, että olen heille oikeasti merkityksellinen asiakas, jonka tarpeista ja toiveista he ovat aidosti kiinnostuneita.

Kaupunkilaismetsänomistajien joukko kasvaa tulevaisuudessa ja monelle uudelle metsänomistajalle metsä saattaakin olla kovin abstrakti käsite. Siksi Karin mielestä on hyvä, että metsämarkkinoilla on OTSO:n kaltainen sitoutumaton toimija, joka toimii aidosti asiakkaansa lähtökohdista, eikä esimerkiksi vain puukauppa intresseissään. “OTSO:n kanssa asioidessa on tullut sellainen tunne, että olen heille oikeasti merkityksellinen asiakas, jonka tarpeista ja toiveista he ovat aidosti kiinnostuneita”, Kari kuvailee. “Monesta kaupunkilaismetsänomistajasta tuntuu varmasti hyvältä sekin, että OTSO:lta saa varsinaisten metsänhoidon suunnittelu- ja toteutustoimien lisäksi apua myös rahoitustukien viidakossa navigoimiseen. Esimerkiksi se, että OTSO hakee asiakkaansa puolesta tämän hankkeelle Kemera-tukirahoituksen on aivan varmasti monen kaupunkilaismetsänomistajan arkea oikeasti helpottava asia.”

On tärkeää tuntea olevansa tärkeä

Kari on hoitanut metsiään useiden eri alan toimijoiden kanssa ja kokemukset saadusta palvelusta ovat olleet kovin vaihtelevia. Karin mielestä yhteistyökumppanin valinnassa kannattaakin kiinnittää ammattitaidon lisäksi huomiota erityisesti kahteen asiaan. “On tärkeää, että palveluntarjoaja haluaa selvittää metsällesi asettamasi tavoitteet aidon kiinnostuneesti. Lisäksi luottamus on kaiken a ja o: pitää voida olla varma siitä, että asiat hoidetaan sovitusti.” Lopuksi Kari antaa vielä metsänhoitokumppania etsivälle metsänomistajalle hyvän vinkin: “Kuulostele itseäsi. Jos sinusta tuntuu, että olet palveluntarjoallesi vip-asiakas metsäomistuksesi koosta huolimatta, olet tehnyt oikean valinnan.”

Kiinnostaisiko sinuakin kokeilla OTSO:n palveluita? Ota yhteyttä!

Kari Kervinen

Tilaa OTSO:n uutiskirje ja saat tuoreet jutut suoraan postilaatikkoosi!