Kaustisella asuva Rauno Känsäkoski on hyvin omavarainen metsänsä hoidon suhteen. Ikänsä metsän laidassa asuneella Raunolla on paitsi taito hyppysissään, myös aikaa metsästään huolehtimiseen. Tästäkin huolimatta metsän hoitamiseen saattaa joskus tarvita ulkopuolista apua.

Rauno Känsäkoski on aina ollut toimelias luonteeltaan. Aikoinaan Osuuspankilla toimistopäällikkönä työskennellyt Rauno on ollut aktiivisesti mukana järjestötoiminnassa, sotainvalidityössä, Lions-työssä sekä urheiluseuratoiminnassa – ja siinä ohella hoitanut ahkerasti omaa metsäänsä. Viime vuosina Rauno on keskittynyt leppoisampaan eläkeläisen arkeen, josta metsänhoitoa lukuunottamatta ovat muut harrastukset jääneet pois.

Metsä on aina ollut iso osa elämää

Rauno on kasvanut nuoruutensa maatilalla ja asunut koko ikänsä lähellä metsää. Oman 90 hehtaarin suuruisen metsäpalstansa hän osti 70- ja 80-lukujen taitteessa. Siitä lähtien metsä on näytellyt isoa roolia hänen elämässään ja suuri osa vapaa-ajasta on kulunut metsälle sen vaatimaa hoitoa tarjotessa. “Kun ostin aikoinaan palstani, se oli täysin hakattu”, Rauno muistelee. “Itse olen metsäni rakentanut ihan alusta asti. Istuttanut, raivannut ja ojittanut.” Nykyisin Rauno kertoo suuntaavansa metsään edelleen useita kertoja viikossa, vaikka tahti vanhemmiten onkin hieman hidastunut.   

Joskus voi olla fiksu veto käyttää myös ulkopuolista apua

Nykyään Raunon metsäpalstasta 50 hehtaaria on turvetyömaata ja loput hyvää, kasvukuntoista talousmetsää. Tuloja metsästään Rauno on saanut muun muassa myymällä raivausjätettä paikalliselle lämpöyhtiölle, sekä tietenkin puukaupan kautta. Hakkuista Rauno on huolehtinut yleensä aina itse, mutta kokemusta hänellä on myös OTSO:n palveluista. “Taannoin OTSO oli suorittamassa hakkuita naapurini palstalla ja kun ne olivat juuri silloin itsellenikin ajankohtaisia, niin pyysin OTSO:a laajentamaan urakkaansa naapurista myös omalle puolelleni.” Rauno kertoo olevansa kovasti tyytyväinen siihen, miten OTSO hakkuut hoisi. “OTSO:laiset olivat mukavaa porukkaa ja homma hoitui kuten oli sovittu. Mikä parasta, tukkia tuli hyvin eikä hukkapalaa juurikaan. Ei siis valittamista!”

Tiehankkeisiin liittyy aina aika lailla hallinnollisia hommia ja hankkeesta voi tulla tiekunnan osakkaalle hyvinkin työläs, jos kaiken yrittää tehdä itse

Toinen kokemus OTSO:sta Raunolla on metsätiehankkeen tiimoilta. “Tiehankkeisiin liittyy aina aika lailla hallinnollisia hommia ja hankkeesta voi tulla tiekunnan osakkaalle hyvinkin työläs, jos kaiken yrittää tehdä itse”, Rauno kertoo. “Meidän tiekuntamme päättikin aikoinaan tilata OTSO:lta tiekuntamme osakasluettelon päivityksen sekä osakaskokouksen koolle kutsumisen. Esimerkiksi osakasluettelon ajan tasalle saattamiseen olisi meiltä mennyt tuhottomasti aikaa, jos olisimme itse koettaneet selvittää uusien osakkaiden tiedot ja osoitteet. OTSO:lta tämä sen sijaan kävi kivuttomasti.” Rauno kertoo suurta helpotusta tuoneen senkin, että tiekunnan osakaskokous pidettiin OTSO:n toimistolla, jonka keskeisen sijainnin vuoksi kaikkien oli helppo saapua sinne.

Nyt antaa vaan kasvaa!

Tällä hetkellä Raunon metsässä on alkamassa OTSO:n suunnittelema useamman tilan yhteishankkeena toteutettava kunnostusojitusprojekti. Muita suurempia kunnostustöitä ei ole juuri nyt suunnitteilla. “Palstallani sijaitsevan turvetyömaan takana on jonkin verran lumen katkomaa puuta, jonka käyn tässä lähiaikoina keräilemässä itselleni polttopuiksi. Muuten kaikki on metsässäni oikein hyvin”, Rauno summaa tyytyväisenä. “Kun metsää on hoitanut vuosien ajan ammattitaidolla ja tunnollisesti, niin nyt ollaan tilanteessa, jossa annetaan sen vain kasvaa ja tehdä tuottoa.”

Olisitko sinäkin kiinnostunut OTSO:n palveluista? Ota yhteyttä!

Tilaa OTSO:n uutiskirje ja saat tuoreet jutut suoraan postilaatikkoosi!