Raahelainen Olavi Morko oli tiekuntansa metsätien kunnostushankkeen suurimpia osakkaita. OTSO laittoi metsittyneen ja kuoppaisen tien kerralla kuntoon, ja Kemera-rahoituksen avulla tyytyväisten tieosakkaiden kustannukset putosivat alle puoleen.

Olavi Morko asuu Raahessa, mutta hänen kakkosasuntonaan pitämänsä perintötila sijaitsee Haapaveden pitäjässä. Olavi on ollut jollain tavalla metsän kanssa tekemisissä koko työuransa ajan, myös ennen eläkepäiviään hoitaessaan 25 vuotta Raahen seurakuntayhtymän talousjohtajan virkaa. ”Seurakunnalla on metsää pari tuhatta hehtaaria, joten metsäasiat ovat tuttuja jo senkin puolesta”, Olavi kertoo. Talousjohtajana Olavin vastuulle kuului myös metsän hoitotöiden järjesteleminen.

Eläkepäivinään Olavi harrastaa yhdistystoimintaa, ja hän on ollut mukana muun muassa metsävaltuustossa. Omaa metsäänsä Olavi käyttää vuosittain. ”Jotain hoitotyötä tai hakkuita siellä tulee tehtyä joka vuosi OTSO:n tekemän suunnitelman mukaan”, Olavi sanoo.

Pientareet ummessa, päällyste lensi metsään

Olavin kesäasunnolle johtava metsätie oli kovasti kunnostusta vailla. 18,3 km pitkä tie oli metsittynyt, pientareet olivat kasvaneet umpeen ja tie oli kaventunut. Vesiä ei ollut johdettu kunnolla pois, joten tie routi keväisin. Myös tien pinta oli huonossa kunnossa. Se kului herkästi, koska pinnoitteessa ei ollut kunnon sidosainetta, ja murske lensi metsään. Välillä tietä lanattiin, koska muuten se oli täynnä kuoppia. ”Lanaus puolestaan toi esiin pään kokoisia kiviä, jotka pahimmillaan muokkasivat auton pohjaa”, Olavi naurahtaa. Tien kunnossa ja turvallisuudessa oli siis reilusti parantamisen varaa.

Alueella on vuokraviljelyä, virkistyskäyttöä sekä kymmenkunta maa-aineskuoppaa, joten tie oli Olavin mukaan pakko laittaa kuntoon. ”Aluksi minua hieman huoletti, saadaanko enemmistö tiekunnasta hankkeen taakse, mutta suurta vastustusta ei onneksi ollut”, Olavi toteaa.

OTSO oli tuttu ja luotettava

Tiekunta päätyi tilaamaan hankkeen OTSO Metsäpalveluilta, koska sen osaamiseen luotettiin. ”OTSO oli tuttu nimi”, Olavi sanoo. ”Tiedettiin, että OTSO:lla homma hoituu ja hankkeelle saa vielä valtiolta rahoituksenkin.” Kemera-tuen apu olikin merkittävä. Olavin osuus tiehankkeen kustannuksista oli melkein 20 000 €, mutta hän sai hankkeelle suunnittelutukea noin 3500 € ja tienrakentamistukea noin 7400 €. Kemera-tuen avulla Olavin kustannuksista putosi siis pois yli puolet. Lisähyötyä Olavi saa verovähennyksinä. ”Arvonlisäverot menivät metsätalouden vähennykseksi, ja poistoinakin menee vuosittain 15 % itse maksetuista työ- ja suunnittelukustannuksista”, Olavi kertoo.

Tiedettiin, että OTSO:lla homma hoituu ja hankkeelle saa vielä valtiolta rahoituksenkin.

OTSO hoiti Olavin tiekunnan tienkunnostushankkeen avaimet käteen -periaatteella. Työ alkoi suunnittelulla, joka valmistui Olavin mukaan reippaasti. Tien sujuvan rakentamisen lisäksi OTSO järjesti kaikki luvat ja hallinnolliset asiat tiekunnan puolesta.

Turvallinen tie helposti

Olavi on erittäin tyytyväinen lopputulokseen, eikä ole kuullut muidenkaan osakkaiden valittavan. ”Tie on nyt miellyttävämpi ja turvallisempi kulkea ja näyttää kestävän raskastakin kuljetusta. Ajomukavuus on parantunut, ja tien pintakin on pysynyt paikoillaan.”

Olavista oli mukavaa, kun tiehanke hoitui omalla painollaan, ja hän uskoo, että se olisi maksanut osakkaille paljon enemmän, jos OTSO ei olisi ollut projektin vetovastuussa. ”Enkä tiedä kuka olisi hoitanut hallinnollisen puolen ja lupa-asiat, jos OTSO ei olisi vastannut niistäkin”, Olavi lisää.

Olavi tietää, että metsänostajat katsovat ostoksia tehdessään myös metsätien kuntoa, joten tiehanke vaikuttaa myönteisesti myös metsän arvoon. Kaiken kaikkiaan Olavi on erittäin tyytyväinen OTSO:n toimintaan. ”En ole huomannut mitään moitittavaa”, hän toteaa. ”Tuloksen perusteella voin suositella OTSO:a kaikille muillekin.”

Voisiko OTSO olla avuksi myös sinun tiehankkeessasi?

Olavi Morko

Tilaa OTSO:n uutiskirje ja saat tuoreet jutut suoraan postilaatikkoosi!