Metsätiet ovat meille kaikille tuttu osa suomalaista maisemaa, mutta kuinka paljon tiedät tien rakentamiseen liittyvistä asioista? Keräsimme tähän kolme useimmin esiin noussutta metsäteihin liittyvää kysymystä. Jos haluat tietää aiheesta lisää, ota reilusti yhteyttä OTSO:n asiantuntijoihin.

1. Miten tien rakennuskustannukset jakautuvat?

Sekä uuden tien rakentamisen että jo olemassa olevan tien perusparannuksen kustannukset jakautuvat tieyksiköinnin mukaan. Tieyksiköissä huomioidaan osakkaiden erilaiset liikennetarpeet, mikä tarkoittaa, että kustannukset jaetaan osakkaiden tienkäytön mukaan. Esimerkiksi osakas, jolla on paljon metsää ja raskaita puunkuljetuksia, maksaa kustannuksista suuremman osan kuin pelkän henkilöautoreitin tarvitseva mökkiläinen.

2. Miten tie vaikuttaa puukauppatuloihin?

Tie yleensä kasvattaa puukauppatuloja useilla euroilla kuutiometriä kohden. Tämä johtuu siitä, että metsäkuljetusmatka lyhenee ja puun saatavuus ostajalle helpottuu. Lisäksi myös kuljetuskelpoisuus paranee, eli puuta voidaan korjata kaikkina vuodenaikoina, eikä esimerkiksi vain talvella.

3. Miten tien perusparannukset huomioidaan verotuksessa?

Tienrakennuksessa ja perusparannuksessa on paljon verohyötyjä. Hankkeiden arvonlisävero on kokonaan vähennyskelpoinen arvonlisäverovelvollisiksi liittyneiltä. Sen lisäksi perusparannuksen kustannukset voidaan vähentää tekemällä hankintamenojen poistoja menojäännöksestä 15 prosenttia vuosittain.

Suunnitteletko tienrakennushanketta? Ota yhteyttä!

Tilaa OTSO:n uutiskirje ja saat tuoreet jutut suoraan postilaatikkoosi!